Tájékoztató

A Balázs József Városi Könyvtár tájékoztatója

 
2007-től a BEREGTÖT a vásárosnaményi kistérségben mozgókönyvtári feladatot is felvállalt. A feladatot könyvtárunk megállapodás alapján teljesíti. 17 kistelepülés képviselő-testülete döntött úgy, hogy kötelezettségének nagyobb könyvtártól való szolgáltatás megrendelésével tesz eleget. Erre azért van szükség, mert a kisebb falvakban a rendszerváltás után nem tudták a könyvtárakat új könyvekkel, informatikai eszközökkel fejleszteni, a központi költségvetés viszont az ilyen formában megvalósuló feladatellátást településenként évi 1.300.000 Ft normatívával támogatja. 
 
A mozgókönyvtár kifejezés arra utal, hogy a településeken megmaradó könyvtári és információs szolgáltató helyekre központilag beszerzett, központilag elektronikusan feldolgozott dokumentumokat helyez ki a szolgáltató könyvtár. Ehhez a BEREGTÖT új számítógépeket és szoftvert vásárolt, ezt 2007. december 4-én be is vezettünk könyvtárunkban, de minden a rendszerhez tartozó könyvtári pont ezt fogja használni. A neve HunTéka, 2007-ben Magyar Nagydíjas termék.(www.hunteka.hu)
 
Ennek segítségével ma már az interneten is meg tudunk jelenni, minden érdeklődő meg tudja nézni otthonról is, hogy milyen dokumentumok vannak meg a vásárosnaményi könyvtárban. Nézzen körbe nálunk! (www.vknameny.hu - online katalógus)
A program megvalósítása során a közeljövőben a falusi emberek információs igényei is könnyebben teljesülhetnek, mert a kistérségben csatlakozott könyvtári szolgáltató pontokra kihelyezett új könyvek, hangoskönyvek, DVD-k is kereshetőek lesznek ugyanezen az oldalon. 
 
2007-ben csatlakozott települések: Aranyosapáti, Barabás, Beregdaróc, Beregsurány, Csaroda, Gemzse, Gulács, Gyüre, Hetefejércse, Jánd, Lónya, Márokpapi, Olcsva, Tákos, Tiszaadony, Tiszavid, Tivadar. 2008-tól 18. településként csatlakozik Tiszaszalka. 2008-tól minden szolgáltatóhelyen új formátumú olvasójegyet adunk ki, melyen szereplő azonosítóval (vonalkód), és jelszóval (születési év, hó, nap pl.19820506) a beiratkozott olvasó az online katalógus menüpontban különböző tranzakciókat is tud végezni: tájékozódhat az általa kikölcsönzött dokumentumokról, hosszabbítást kérhet a lejárat előtt 3 nappal, előjegyezhet keresett könyveket. 
 
Reméljük, az új rendszer elnyeri tetszésüket, segít a tájékozódásban, megkönnyíti az ügyintézés bizonyos formáit.
Ha bárkinek kérdése merül föl a szoftver használatával, a könyvtári szolgáltatásokkal kapcsolatban, a könyvtár munkatársai szívesen adnak tájékoztatást személyesen a könyvtárban, telefonon (45/470-172), vagy e-mailen ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ). 
 

Belépés

Online Katalógus

Online Katalógus

 

Időjárás